You are currently viewing Zo Spiša až na Arsenal

Zo Spiša až na Arsenal

Na londýnskom štadióne Emirates s kapacitou viac ako 60.000 miest, ktorý je domovským stánkom jedného z najslávnejších európskych klubov, Arsenalu Londýn, bol 29. 10. na programe zápas skupinovej fázy Európskej ligy Arsenal – Dundalk. Zdalo by sa, že je to jedno z mnohých stretnutí druhej najprestížnejšej európskej futbalovej súťaže. Komisia rozhodcov UEFA ale zverila stretnutie do rúk slovenskej rozhodcovskej štvorici a zastúpenie medzi nimi mala aj Spišská Nová Ves. V pozícii prvého asistenta na pravidlá dohliadal Novovešťan Peter Bednár. Asistoval hlavnému rozhodcovi, Košičanovi Filipovi Glovovi, druhým asistentom bol František Ferenc, náhradným rozhodcom Michal Očenáš.

Nováčik na listine medzinárodných rozhodcov Peter Bednár zažil premiéru v Európskej lige už v auguste, kedy asistoval slovenskej rozhodcovskej jednotke Ivanovi Kružliakovi v zápase Šachtar Doneck – Wolfsburg. Nasledovalo stretnutie Ligy národov na Cypre a zápas predkola Európskej ligy v nórskom Stavangeri. Zápas na jednom z najkrajších štadiónov v Európe v krajine, ktorá je kolískou futbalu, mal však pre 33-ročného Novovešťana špeciálnu príchuť.

Aj zdanlivo nemožné je možné!

„Život mi už niekoľkokrát dokázal, že i zdanlivo nemožné je možné. A opäť sa to potvrdilo. Nominácia na zápas Európskej ligy na Arsenal mi samozrejme vyrazila dych. Je to ale akási odmena za všetok čas, ktorý futbalu a rozhodovaniu venujem. Držať krok s rozhodcovskou špičkou v Európe nie je jednoduché, množstvo tréningov, zápasov, seminárov. V podstate od začiatku rozhodcovskej kariéry nepoznám, čo je to obyčajný voľný víkend, keď nerátam prestávky v súťažiach, ale aj vtedy sa musí špičkový rozhodca pripravovať,“ dodal arbiter, ktorý má na svojom konte už viac ako 110 zápasov v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži, Fortuna lige.

„Prvé stretnutie v pozícii asistenta som viedol v Spišských Tomášovciach v rámci okresných futbalových súťaží. Neskôr som odišiel študovať do Bratislavy a práve predstaviteľom Bratislavčania mi otvorili dvere do republikových súťaží. Už ako ligový asistent som sa vrátil žiť do metropoly Spiša a v kútiku duše som veril, že raz okúsim i chuť medzinárodných zápasov. Tá príležitosť prišla v roku, ktorý je síce poznačený pandémiou koronavírusu, no každý medzinárodný zápas je pre mňa o to cennejší,“ povedal Peter Bednár.

„Cestovanie je v tejto dobe náročné. Okrem pravidelného testovania na COVID-19 je s cestovaním do jednotlivých krajín spojené i množstvo byrokracie a povolení. Som ale vďačný za každú príležitosť. Spolu s kolegami sme v Londýne už od stredy, čo je štandardom v prípade medzinárodných zápasov. Cestuje sa deň vopred a návrat je naplánovaný deň po stretnutí. Privítalo nás typické ostrovné počasie a počas predzápasového tréningu riadne spŕchlo,“ povedal Novoveský asistent, ktorý už štadión Emirates navštívil dvakrát ako divák: „Prvýkrát s rozhodcovskými kolegami ako diváci a druhýkrát s mojim otcom, čo bolo darčekom k jeho 50-tym narodeninám. Vtedy som v duchu veril, že raz budem i na trávniku, čo sa mi splnilo a ja som za to všetkým, ktorí pri mne stoja, nesmierne vďačný. Veľmi sa teším, že som sa stal súčasťou tímu Filipa Glovu, s ktorým si rozumieme i po ľudskej stránke.“ Delegátom stretnutia je člen medzinárodnej komisie rozhodcov a bývalý špičkový rozhodca Hugh Dallas. „Rozhodovať stretnutie Európskej ligy je veľkou zodpovednosťou. V každom stretnutí reprezentujete seba, ale i svoje mesto či krajinu,“ dodal Peter Bednár.