You are currently viewing Budeme iba kúriť a svietiť? Taká je realita rozpočtu na rok 2021

Budeme iba kúriť a svietiť? Taká je realita rozpočtu na rok 2021

Napriek tomu, že za zníženie príjmov mesta v súvislosti s koronakrízou nemôže nik z nás, rozumnými krokmi dokážeme ovplyvniť našu budúcnosť.

Existujú dva prístupy v súvislosti s prípravou rozpočtu. Jeden je bolestivejší, prináša uťahovanie opaskov, úsporné opatrenia no s ohľadom na budúcnosť a na to, čo tu po nás ostane, je to prístup zodpovednejší. Druhý prístup k príprave rozpočtu je taký, že si zalepíme oči a povieme si, nejak bolo, nejak bude. A presne takou cestou sa podľa môjho názoru vybralo mesto Spišská Nová Ves. A tým v žiadnom prípade nechcem uraziť vedúcu finančného oddelenia mesta Spišská Nová Ves a znevažovať jej prácu. Niekto jej totiž dáva k jej práci pokyny.

Jednou zo zákonných podmienok, ktorá vyplýva z §10, ods.7 zákona č. 583/2004 o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy je, že rozpočet mesta musí byť zostavený ako vyrovnaný. Vyrovnaný je ale akurát tak na papieri. Hovorí sa, papier znesie, no budúcnosť nám to nepríjemne vráti. Povedzme si teda pravdu.

Rozpočet je vyrovnaný iba na papieri

Rozpočet je vyrovnaný len vďaka plánovanému predaju budovy v priemyselnom parku v hodnote 1.380.000 eur, ďalej vďaka nedofinancovaniu MHD, kde už dnes chýba minimálne 200.000 eur, ďalšie státisíce chýbajú v položke 8.2.1 – na údržbu miestnych komunikácií. Kým v končiacom roku sme na údržbu minuli 567.000 eur, na budúci rok svieti v kolonke prislúchajúcej údržbe komunikácií suma 200.000 eur a pokračovať by sme mohli ďalej. Až zistíme, že nám vo vzduchu lietajú takmer 2.000.000 eur.

Áno, môžeme sa vyhovárať na krízu, ktorá je spôsobená koronou, no o to dôležitejšie je včasné prijímanie opatrení vo viacerých oblastiach. Aj po aktuálnych legislatívnych zmenách nám rastú náklady na odpadové hospodárstvo, ktoré čoraz viac zaťažuje mestský rozpočet a situácia sa bude iba zhoršovať, keďže cena za odvoz a likvidáciu odpadu z roka na rok narastá. Rastú nám náklady na prevádzku Domova dôchodcov (v porovnaní s rokom 2018 rátame v návrhu rozpočtu na rok 2021 so sumou 2.361.000 eur, teda o približne 420.000 eur viac ako v roku 2018), zo zákona rastú náklady na mzdy zamestnancov vo verejnej správe.

O to dôležitejšie je v týchto časoch hľadať rezervy v bežných výdavkoch, čo je podľa môjho názoru i podľa názoru viacerých kolegov Spoločného klubu i finančnej komisie, ktorej som členom, v rozpočte na rok 2021 nedostatočné. Chýba efektívnejšie hospodárenie s nehnuteľnosťami mesta, chýba komplexné riešenie parkovacej politiky, chýba väčšia motivácia obyvateľov na separovanie odpadov a tým znižovanie množstva vyvážaného zmesového odpadu, chýba racionalizácia procesov v oblasti kultúry a organizácie podujatí na území mesta, kedy časť aktivít rieši kancelária primátora a časť Mestské kultúrne centrum. A možno chýba i odvaha posunúť sa vpred a prehodnotiť to, čo bolo v Spišskej Novej Vsi roky zaužívané, no neprináša nám pridanú hodnotu.